onsdag 8 november 2017

DAGENS REFLEKTION 8 november: 25 nya miljarder till vapen

Ur DN
"Bakom beslutet om att välja Patriot står S-MP-regeringen, Moderaterna och Centerpartiet som slöt den senaste försvarsuppgörelsen i augusti.
– Vi måste öka försvarsansträngningarna. Det kommer att krävas mer pengar för att få allt vi vill ha, men det är rätt att regeringen nu påbörjar detta, säger Hans Wallmark (M).
– Det är bra att detta kommer i gång skyndsamt. Det finns många andra länder som valt samma system och vi kan utveckla vårt samarbete med dem, säger Centerns försvarspolitiker Daniel Bäckström (C).
Liberalernas partiledare Jan Björklund krävde för flera år sedan inköp av Patriot. L och Kristdemokraterna stöder regeringen men anser att det krävs en kraftigare höjning av försvarsbudgeten"

Tillgången på vapen tycks vara hur stor som helst och villigheten att producera vapen är påtaglig och backas upp av regimer. Sverige är i det avseendet inget undantag. Härifrån exporteras vapen, som i många fall används i krig. Skulle, till exempel, krigshändelserna i Ukraina varit desamma om satsningarna på fredsforskning och information om fredsskapande åtgärder varit lika stora som på produktion av vapen?
Jag har motionerat till L:s landsmöte om inrättande av fredsdepartement. Men vi har ju Försvarsdepartementet är ett inte ovanligt argument. Jo, ettdepartement, som arbetar för mer vapen och krigsförberedelser. För mig obegripligt att partier, som kallar sig liberala säger nej.
Vi måste få igång en rörelse, som inför valet sprider information om vilka kandidater, som stödjer krigsförberedelserna och säger nej till ökade fredsinsatser

Inga kommentarer: